Germania conduce corul criticilor la adresa premierului ungar după ce partidul acestuia, Fidesz, a forţat noi modificări ale Constituţiei. Cancelarul Angela Merkel, de dreapta, ca şi guvernul de la Budapesta, a criticat aceste modificări, în cursul întâlnirii cu preşedintele Ungariei, Janos Ader. Comisia Europeană ameninţă la rândul ei Ungaria cu măsuri punitive dacă experţii juridici vor constata că amendamentele adoptate de Parlamentul ungar încalcă legile şi valorile europene.
Preşedintele ungar a avut parte la Berlin de o mustrări în serie. "Preocupările partenerilor europeni ai Ungariei, în special cele privind limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, trebuie luate în serios", a avertizat Angela Merkel. Ea a transmis prin Ader omologului său ungar să își folosească în mod responsabil majoritatea de două treimi din Parlament.
A urmat şeful diplomaţiei germane. Guido Westerwelle a explicat şi el că este “îngrijorat în privinţa ultimelor evenimente politice din Ungaria”. “Este important că fiecare ţară din Uniunea Europeană să înţeleagă că aparţine unei comunităţi de valori și că independența Curții Constituționale e crucială”, a mai spus el. Westerwelle a ţinut să adauge şi că a avut cu preşedintele ungar o “discuţie onestă şi uneori schimburi de opinie destul de critice”. Janos Ader este văzut ca un apropiat al premierului conservator Viktor Orban.
Însă limbajul de la Bruxelles este încă unul destul de moderat. Comisia Europeană şi Consiliul Europei s-au declarat deocamdată "preocupate" în legătură cu amendamentamentele aduse legii fundamentarle a Ungariei. Acestea pun sub semnul întrebării respectarea statului de drept, a reglementărilor UE şi a normelor Consiliului Europei, se arată în comunicatul comun.
Povestea nu se va opri însă aici. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a precizat că, dacă experţii vor aprecia că U