Sălăjenii nu sunt interesaţi să-şi asigure locuinţele, deşi legislaţia în vigoare îi obligă pe cei care au un proprietate un imobil să încheie o poliţă de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale. Potrivit celor mai recente statistici ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), instituţie care administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuinţelor, la finalul lunii ianuarie, doar 1.732 de gospodării din judeţ, din totalul celor peste 100.000 existente aveau o astfel de poliţă.
Interesant este că această asigurare obligatorie a prins mai bine în mediul rural, unde au fost încheiate 1.194 de poliţe, adică mai mult de două treimi din totalul înregistrat în Sălaj.
Statisticile PAID arată că, faţă de situaţia existentă în urmă cu un an, când existau aproape 3.600 de poliţe, numărul celor care au decis să-şi asigure imobilele împotriva dezastrelor naturale s-a înjumătăţit. În schimb, este în creştere uşoară faţă de luna precedentă, când la nivelul judeţului Sălaj erau asigurate 1.732 de locuinţe.
Unul dintre principalele motive pentru care populaţia nu se înghesuie să-şi cumpere astfel de asigurări ţine de mesajele transmise de Ministerul Administraţiei şi de primării, cu privire la aplicarea amenzilor. Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe, care a intrat în vigoare în iulie 2010, prevede că românii trebuie să-şi asigure gospodăria împotriva a trei dezastre naturale – inundaţii, cutremure şi alunecări de teren. În caz contrar, ei riscă amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei.
La nivelul municipiului Zalău, până în prezent, niciun deţinător de casă ori apartament nu a fost sancţionat, şi asta întrucât autorităţile nu au o evidenţă a celor care nu şi-au asigurat proprietăţile. În Zalău ar trebui să deţină asigurare obligatorie împotriva celor trei dezastre naturale menţionate peste 28.600 de locuinţe. @N_P