Guvernele naţionale trebuie să cureţe sistemele bancare şi să consolideze activităţile de supraveghere financiară, ca să nu pună în pericol recenta redresare a pieţelor globale ale acţiunilor, conform afirmaţiilor lui David Lipton, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de presa internaţională.
David Lipton precizează: "În condiţiile în care economia mondială are, încă, o evoluţie slabă, refacerea viitoare a bilanţurilor băncilor este necesară şi aceasta ar putea presupune majorarea de capital în unele cazuri, respectiv închiderea instituţiilor în alte cazuri".
Pe de altă parte, oficialul FMI a făcut apel la reducerea datoriei publice excesive şi a celei private, de către guvernele naţionale.
"Dacă aceste provocări pe termen mediu nu vor fi rezolvate în mod corespunzător, atunci avansul recent al pieţelor globale ale acţiunilor s-ar putea dovedi nesustenabil", a avertizat Lipton, adăugând că încrederea redusă în sistemul bancar şi, la scară mai largă, în cel financiar s-ar putea transforma în teamă, ceea ce ar putea genera un nou "sentiment de criză".
În opinia sa, sistemul financiar mondial nu este sigur încă, chiar dacă se află "într-o formă mai bună" decât în urmă cu cinci ani.
În luna ianuarie, FMI şi-a modificat în sens negativ estimările privind creşterea economiei globale în 2013. Fondul anticipează o expansiune mondială de 3,5% pentru anul curent, după cea de 3,2% din 2012. Anterior (în octombrie 2012), FMI preconiza un avans de 3,6% al economiei globale în 2013.
A.V.
Indicele MSCI World privind evoluţia acţiunilor la nivel global a urcat cu peste 7% anul acesta, la 1.433,28 puncte, în condiţiile în care au crescut pieţele din SUA, Japonia şi Europa. În ultimele 12 luni, indicele a câştigat aproape 10%.
Guvernele naţionale trebuie să cureţe sistemele bancare şi să co