Celebrul fum care iese pe cosul de pe Capela Sixtina si masoara, prin culoarea sa - alba sau neagra, progresul in ceea ce priveste alegerea unui nou papa, nu este produs doar de buletinele de vot arse in soba.
"Utilizam si niste cartuse fumigene", a declarat, marti, Paolo Sagretti, care s-a ocupat de instalarea sistemului de distrugere a buletinelor de vot in Capela Sixtina, noteaza rappler.com, care citeaza AFP.
Totodata, Vaticanul a dezvaluit reteta fumului care anunta ca avem Papa. Astfel, pentru a obtine fumul negru, care anunta ca nu s-a ajuns la un consens privind alegerea unui nou pontif, Vaticanul foloseste un amestesc de perclorat de potasiu, antracen si sulf.
Pe de alta parte, pentru fumul alb, asteptat de catolicii din lumea intreaga, se foloseste un amestec de clorat de potasiu, lactoza si colofoniu, se arata pe site-ul Vaticanului.
Alarme false la Conclavele din trecut
Primul sistem de semnalizare insemna adaugarea unor paie umede peste buletinele de vot pentru a obtine fum alb si un fel de gudron pentru fumul negru. Dupa ce, in timpul Conclavului din anul 1958, paiele nu au reusit sa se aprinda si, astfel, s-au creat alarme false, Vaticanul a cautat un sistem mai usor de manevrat, orientandu-se catre substantele chimice.
Reteta fumului care anunta alegerea unui Papa, un secret al Vaticanului
Oficialii Vaticanului au inchis capela in urma cu o saptamana, pentru a pregati hornul de cupru si doua sobe gri conectate cu acesta. Una dintre sobe, construita in 1938 si care are forma de glont, este folosita pentru a arde buletinele de vot de hartie.
A doua soba, construita in anul 2005, este folosita pentru a crea fumul alb - care anunta ca a fost ales un nou Papa de catre cei 115 cardinali sau fum negru, in cazul in care cardinalii electori nu au reusit sa