Deşi meditaţia este o practică din ce în ce mai răspândită, care se bucură de atenţie atât din partea oamenilor simpli, cât şi din partea politicienilor sau a directorilor de companii, există multe concepţii greşite care îi împiedică pe mulţi să încerce acest mod de relaxare. Poetul-profet al medicinei alternative, Deepak Chopra, prezintă câteva dintre miturile legate de această practică şi adevărurile din spatele lor.
1. Meditaţia este dificilă
Acest mit îşi are rădăcinile în imaginea de meditaţie ca o practică ezoterică specifică sfinţilor sau adepţilor spiritualităţii. În realitate, atunci când meditaţia se realizează sub îndrumarea unui cadru didactic cu experienţă, aceasta poate fi distractivă şi uşor de învăţat. Tehnicile cele mai importante pentru meditaţie sunt respiraţia şi repetarea în gând a unei mantre.
2. Trebuie să ai mintea liniştită pentru ca meditaţia să fie un succes
Din cauza acestui mit, multe persoane devin frustrate. În meditaţie nu este vorba despre oprirea gândurilor sau încercarea de a-ţi elibera mintea. Aceste abordări nu fac altceva decât să creeze stres. Nu poţi opri sau controla gândurile, însă poţi decide cât de multă atenţie le acorzi. Prin intermediul meditaţiei, poţi găsi liniştea existentă între gândurile tale. În momentul meditaţiei, îţi vei centraliza atenţia asupra unui obiect, asupra propriei respiraţii sau asupra unei mantre. Astfel, când gândurile apar, îţi întorci atenţia la obiectul meditaţiei. Cu cât meditezi mai mult, cu atât procesul va fi unul mai simplu.
3. Este nevoie de mulţi ani de practică pentru a simţi beneficiile meditaţiei
Adevărul este că beneficiile meditaţiei pot fi imediate, dar şi pe temen lung. Multe studii ştiinţifice au arătat că meditaţia are efecte profunde asupra fiziologiei minte-corp în doar câteva săptămâni de practică. După aceste săptămâni, nivelul de anxietate s