Analiza unei mostre de roca colectata de roverul Curiosity de la NASA arata ca Marte a putut sustine viata microbiana in trecut, a anuntat NASA, marti, intr-o conferinta de presa.
Oamenii de stiinta au identificat sulf, azot, hidrogen, oxigen, carbon - o parte din ingredientele cheie pentru existenta vietii - in pudra de roca sedimentara analizata de Curiosity pe Planeta Rosie.
"O intrebare fundamentala a acestei misiuni este daca Marte a putut sustine un mediu locuibil. Din ceea ce stim acum, raspunsul este da", a declarat, marti, Michael Meyer, cercetator al programului de explorare a planetei Marte la NASA.
Indiciile unui astfel de mediu vin din datele furnizate de instrumentele Sample Analysis at Mars (SAM) si Chemistry and Mineralogy (CheMin). Datele arata ca zona Yellowknife Bay pe care o exploreaza roverul era capatul unui sistem antic de rauri sau unui lac care ar fi furnizat conditii favorabile pentru microbi.
Roca este alcatuita dintr-un argilit foarte fin ce contine minerale de argila, minerale de sulf si alte substante chimice. Acest mediu antic si umed nu era prea oxidant, prea acid sau extrem de sarat, fata de alte zone de pe Marte.
Zona unde Curiosity a forat pentru prima sa mostra de roca se afla intr-o retea veche de canale ale unor rauri ce coborau de la marginea craterului Gale. Terenul contine si el argilit fin si prezinta dovezi ale conditiilor umede.
"Mineralele de argila alcatuiesc circa 20% din compozitia mostrei de roca analizate", a declarat David Blake, principalul investigator al instrumentului CheMon de la NASA's Ames Research Center.
Aceste minerale de argila sunt produsele reactiei apei proaspete cu minerale vulcanice, precum olivinul, prezent si el in sediment. Reactia ar fi putut avea loc in interiorul depozitului sedimentar, in timpul transportului sedimentelor sau in regiunea-sursa