E.On, cel mai mare grup german de utilităţi, ar putea închide o termocentrală pe gaze naturale în care a investit 400 mil. euro după doar trei ani de funcţionare deoarece pierde prea mulţi bani în condiţiile în care operarea unităţilor pe cărbune este mai ieftină şi profitabilă. Analiştii se tem că industria termală trece printr-o criză de supracapitate, iar din concetrarea pe cărbune marii pierzători vor fi mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei, dar şi Gazprom.
Centrala Irsching-5 a funcţionat anul trecut mai puţin de un sfert din timpul normal deoarece scăderea preţului energiei în utilizarea gazelor naturale pentru combustie, scrie Bloomberg.
În condiţiile în care economia anemică a Europei reduce cererea pentru energie electrică, cărbunii mai ieftini, obligaţia de a cumpăra energie regenerabilă şi prăbuşirea preţurilor certificatelor de carbon lovesc în profitabilitatea centralelor pe gaze. Cu această situaţie se confruntă unităţi din mai multe state europene, printre care Franţa, Olanda, Spania şi Cehia. Însă centralele pe cărbune sunt profitabile în majoritatea ţărilor deoarece preţul cărbunelui este în scădere.
„Centralele pe gaze sunt oprite trei zile din patru. Industria termică este în criză. Este o problemă de supracapacitate“, a afirmat Gerard Mestrallet, CEO al grupului francez GDF Suez.
Diferenţa dintre costul combustibilului şi preţul plătit la energie generată a atins la sfârşitul săptămânii trecute un nivel minim record.
Încetarea activităţii centralelor pe gaze reduce consumul din acest combustibil. În aceste condiţii, cererea Europei va scădea cu 3,5% până în 2015, comparativ cu nivelurile din 2010, potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei. Anul trecut Gazprom, monopolul rus al exporturilor de gaze naturale, şi-a pierdut în favoarea Norvegiei poziţia de principal furnizor pentru Europa, s