Japonia a reuşit, în premieră, să extragă gaz din gheaţă. Mai exact, niponii au obţinut gaz natural din hidratul de metan îngheţat care se găseşte pe coasta centrală a Japoniei.
Japonia a obţinut gaz din hidratul de metan îngheţat şi specialiştii susţin că zăcământul s-ar putea dovedi o sursă de energie importantă pentru această ţară, scrie site-ul Ştiinţă şi Tehnică, citând BBC. Momentan, Japonia are probleme în sectorul energetic, deoarece importă majoritatea gazului consumat şi industria nucleară este încă incertă, după incidentele de la Fukushima.
Potrivit oficialilor Japoniei, se urmăreşte folosirea practică a tehnologiilor de exploatare a hidratului de metan în următorii cinci ani. Primele estimări arată că japonezii au la dispoziţie o resursă destul de bogată, sunt aproximativ 1.100 de miliarde de metri cubi de „gheaţă care arde“, supranume dat acestei substanţe. Spre exemplu, această cantitate ar putea suplini consumul pe următorii zece ani.
Hidratul de metan este o substanţă solidă obţinut din gheaţă şi metan şi care se găseşte în cantităţi uriaşe la temperaturi scăzute, de aproximativ 2˚ C, şi la presiuni ridicate, de cel puţin 30 de atmosfere. Nici adâncimea la care se regăseşte nu e mică, aproximativ 300-800 metri pe fundul oceanelor. La nivel mondial, volumul total al metanului conţinut de această substanţă este estimat la 2 până la 5 milioane de miliarde de metri cubi.
În cazul Japoniei, depozitul de gaz este situat la o distanţă de circa 50 km de platforma propriu-zisă a statului insular, în riftul Nankai.