Cartofii, fasolea boabe si alte legume si conserve de legume, dar si cartile, ziarele, revistele si combustibilii s-au scumpit cel mai mult in februarie 2013, comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate marti de Institutul National de Statistica.
In februarie, fata de ianuarie 2013, preturile produselor alimentare au crescut, in medie, cu 0,42%. Cele mai importante majorari de preturi s-au inregistrat la cartofi - plus 3,98%, fasole boabe si alte leguminoase - plus 2,98%, alte legume si conserve din legume - plus 2,33% si fructe proaspete - plus 1,13%, in timp ce scaderi de preturi s-au consemnat la ulei comestibil - minus 0,69%, miere de albine - minus 0,3%, lapte de vaca - minus 0,16%, zahar - minus 0,11%, citrice si alte fructe meridionale - minus 0,05%, conserve din carne - minus 0,01%.
In ceea ce priveste preturile produselor nealimentare, care au crescut in februarie cu 0,42%, cele mai mari scumpiri au fost inregistrate la carti, ziare si reviste - plus 2,48% si combustibili - plus 1,31%. Singura scadere de preturi, foarte mica, a fost inregistrata de incaltamintea din piele - minus 0,01%.
Tarifele serviciilor au inregistrat, pe total, o crestere cu 0,22%. Serviciile pentru ingrijire medicala si cele pentru igiena si cosmetica s-au scumpit cel mai mult, cu 0,35%, respectiv cu 0,32%, iar abonamentul auto si transportul interurban (alte feluri de transport) s-au ieftinit cel mai mult, cu 0,05%, respectiv cu 0,03%.
Rata anuala a inflatiei in februarie 2013 a fost de 5,65%, iar cea lunara de 0,34%.
Sursa: Agerpres
Foto: jurnalul.ro Tag-uri: cartofi, fasole, scumpire
Cartofii, fasolea boabe si alte legume si conserve de legume, dar si cartile, ziarele, revistele si combustibilii s-au scumpit cel mai mult in februarie 2013, comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate marti de Institutul Nation