Școala Horia derulează proiectul “Tradiția populară – emblema identității naționale”. În cadrul proiectului a fost înființat un grup de dansuri populare și au fost promovate obiceiurile specifice zonei.
Chiar dacă discotecile au luat cu totul locul horelor din sat, iar puștii de grădiniță dau “brașoveanca” pe “meneaito”, un grup de profesori inimoși de la Școala Horia a luat inițiativa de a le dezvălui copiilor frumusețea dansurilor și a obiceiurilor populare. Așa a luat ființă Grupul folcloric “Dragomirești”, botezat după vechiul nume al satului Horia. Grupul reunește 20 de copii, de la cei de clasa a II-a la cei de clasa a VIII-a, care au învățat la școală dansuri populare și care se pregătesc să iasă pe scena concursurilor.
“Înființarea grupului folcloric este doar una dintre activitățile pe care noi ni le-am propus pentru acest an, în cadrul proiectului educațional pe care l-am intitulat «Tradiția populară – emblema identității naționale». Într-o lume a informatizării, a vitezei, a noului, în care de multe ori se promovează kitsch-ul, adevăratele valori culturale, comori inestimabile ale unui popor, încep să se piardă, să se uite, asemeni unei vechi lăzi de zestre: cu toții știm că există, dar este acolo, în casa bunicilor de la țară. Câți dintre tinerii de astăzi cunosc valoarea unor obiecte – de o rară frumusețe, de altfel – pe care le privesc cu dispreț, spunând că sunt de când era bunica fată? Câți dintre tinerii de astăzi ascultă cu plăcere cântece populare? Prin acest proiect, nu am dorit o schimbare majoră a percepțiilor asupra tradițiilor, obiceiurilor și folclorului românesc, ci o sensibilizare a noastră, a tuturor, o abordare diferită a unei teme considerate deloc moderne. Primii cărora ne-am adresat sunt copiii, pe care i-am descoperit dornici să învețe și să ducă mai departe lucrurile învățate”, a spus profesor pentru învăță