Varujan Vosganian a anunţat că dacă PIB creşte cu 1,5-2%, atunci ar putea fi luată o decizie în acest sens
Astfel, eventualele reduceri ar putea fi efectuate abia din 2014, dacă şi FMI va fi de acord
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) şi contribuţiile la asigurările sociale ar putea fi reduse, însă numai în condiţiile în care şi Produsul Intern Brut (PIB) va înregistra o creştere de cel puţin 1,5-2% în acest an, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian. Astfel, primele decizii ar putea fi luate abia în anul următor. "Dacă vom avea creştere economică în acest an de 1,5-2%, există posibilitatea reducerii TVA şi posibilitatea scăderii contribuţiilor de asigurări sociale. Aceasta din urmă este într-un dialog mai avansat", a afirmat, într-o conferinţă de presă, Varujan Vosganian.
Ministrul a adăugat că Guvernul are în discuţie un pachet de stimulare a investiţiilor, dar deocamdată discuţiile s-au purtat doar la nivel politic.
În iunie 2010, Guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%, creşterea fiind aplicată începând cu luna iulie a aceluiaşi an. În octombrie 2012, premierul Victor Ponta a declarat că nivelul taxei pe valoarea adăugată ar trebui redus treptat, pe măsură ce scăderea este sustenabilă din punct de vedere bugetar, astfel încât în 2016 să ajungă "înapoi la 20%".
PIB a crescut anul trecut cu 0,3%, iar pentru anul în curs autorităţile estimează o creştere de circa 1,5%, prognoză revizuită de mai multe ori în jos, de la o estimare iniţială de 2,5%.
Producătorii din panificaţie cer reducerea taxei, nu a preţurilor
Producătorii din industria panificaţiei nu vizează scăderea preţurilor, după reducerea cotei TVA, ci diminuarea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor bugetare, preţurile mai mici urmând să fie doar o consecinţă a măsurii, a declarat marţi preşedintele Patronatului Rompan, Aurel Pop