Municipalitatea suceveană va da curând în folosinţă o clădire nouă - Centrul Tradiţiilor Populare, care va fi utilizat atât ca spaţiu expoziţional, educativ, cât şi ca destinaţie turistică.
Clădirea, construită pe strada Universităţii, în apropierea Patinoarului Areni, a fost recepţionată săptămâna aceasta.
„Este o clădire frumoasă, reprezentativă pentru Suceava şi pentru tradiţiile bucovinene. Deocamdată clădirea a fost finalizată ca şi construcţie, au fost puse în funcţiune utilităţile, dar mai sunt încă amenajări de făcut, pentru a putea aduce acolo meşteşugari”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.
Costurile de realizare a noii clădiri sunt de 7.514.625 de lei, din care aproape jumătate reprezintă fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană– 2.754.670 de lei, prin Programul Operaţional Regional.
Diferenţa o reprezintă contribuţia Primăriei Suceava – 75% şi a Consiliului Judeţean – 25%.
Clădirea are un demisol, parter, două etaje şi mansardă. La demisol sunt utilităţile, la parter două puncte de informare, la etajul întâi sală de conferinţe multifuncţională, iar la etajul doi, şapte spaţii pentru meşterii populari – atelier de confecţionare măşti, atelier de prelucrare a lemnului, de ţesături, de încondeiere ouă, pielărie, ceramică şi pictură icoane.
„Urmează ca în perioada următoare, împreună cu Consiliul Judeţean, să reuşim să aducem aici meşterii populari, la ateliere şi spaţii expoziţionale, intenţia noastră fiind de a inaugura acest centru în jurul datei de 1 mai”, a adăugat primarul Sucevei.
Activitatea Centrului Tradiţiilor Populare va fi coordonată de Vasile Ilie, fostul vicepreşedinte al CJ, care acum ocupă postul de consilier cultural al primarului Ion Lungu.
Municipalitatea suceveană va da curând în folosinţă o clădire nouă - Centrul Tradiţiilor Populare, care va fi utilizat atât ca spaţiu