Pe 19 martie, irlandezii, şi nu numai, sărbătoresc Ziua Sfântului Patrick. Într-un interviu preluat din „Centrul Vechi”, Excelenţa Sa Oliver Grogan, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, vorbeşte despre semnificaţia acestei zile, dar şi despre evenimentele speciale ce vor avea loc, în acest weekend, în Bucureşti.
Cine a fost, de fapt, Sfântul Patrick şi de ce este atât de important pentru Irlanda?
Sfântul Patrick este cel care a convertit Irlanda la creştinism în secolul al V-lea. De atunci, el este considerat un sfânt naţional, iar sărbătoarea sa a devenit una dintre cele mai importante zile din calendarul irlandez. Sfântul Patrick nu este important doar din motive religioase, ci şi pentru motive legate de identitatea naţională. Cultul Sfântului Patrick a prins rădăcini şi în rândul irlandezilor din SUA, în secolul al XIX-lea. Acesta a luat forma unor procesiuni importante, de Ziua Sfântului Patrick, în oraşe precum New York şi Boston. Într-un fel, Irlanda a reimportat ideea şi acum sărbătoreşte această zi precum verii americani.
Ce părere aveţi de evenimentele organizate în Bucureşti, în special în Centrul Vechi, cu ocazia acestei zile?
Numărul de evenimente dedicate acestei sărbători a crescut constant în Bucureşti, iar Ziua Sfântului Patrick a devenit o dată importantă în calendar. Centrul Vechi este locul ideal pentru o astfel de sărbătoare, fiind o zonă pietonală, plină de puburi unde pot avea loc festivităţi.
În această zi, tinerii români petrec în baruri cu specific irlandez. Este această interpretare corectă?
Este posibil ca ziua Sfântului Patrick să se fi îndepărtat puţin de originile religioase. Totuşi, pentru mulţi, în special în Irlanda, continuă să aibă o puternică semnificaţie religioasă. Dar cele două abordări pentru celebrarea acestei zile pot să coexiste.
În