Papagalii cacadu sunt capabili de autocontrol, renunţând la a mânca imediat alune pentru a primi după o perioadă de timp nişte alune mai bune, conform unui nou studiu care demonstrează în premieră că nişte păsări cu un creier de dimensiuni mici sunt capabile de un comportament asociat de obicei oamenilor şi animalelor cu creiere de dimensiuni mari, conform Associated Press.
Cercetătorii le-au oferit papagalilor cacadu din subspecia Goffin (nişte papagali albi originari din Indonezia) o alună, în timp ce le-au arătat o alună mai apetisantă, aflată într-un loc inaccesibil pentru păsări. Păsările care nu au mâncat prima alună într-un interval de timp de 80 de secunde au învăţat că o vor primi pe cea de-a doua, mai apetisantă, scrie agerpres.ro.
"Să ne imaginăm că-i punem unui copil un fursec în gură şi-i spunem că dacă doreşte să primească o bucată de ciocolată va trebuie să nu muşte din fursec mai mult de 1 minut", a comentat coordonatorul studiului, Alice Auersperg de la universitatea din Viena.
"Doar câteva animale cu creierul de dimensiuni mari au demonstrat că-şi pot inhiba imboldul imediat de a consuma hrana primită în anticiparea uneia mai bune, pentru un interval de timp mai mare de 1 minut", a precizat ea.
Toţi cei 14 papagali folosiţi în studiu au învăţat să aştepte până la 80 de secunde pentru a primi recompensa mai bună, conform studiului publicat în ultimul număr al revistei Biology Letters.
Vezi şi Imagini inedite: Cum se vede lumea prin ochii păsărilor VIDEO