Desfiinţarea direcţiilor şi caselor judeţene de sănătate, propusă de ministrul de resort Eugen Nicolăescu până la 15 aprilie, este considerată de fostul ministru din guvernul Boc, udemeristul Cseke Attila, drept imposibilă în forma anunţată şi dăunătoare în esenţă.
"Foarte rar mi-am dat cu părerea despre domeniul Sănătăţii de când nu mai sunt ministru, pentru că Ministerul Sănătăţii este cel mai greu minister, nu doar în România, ci şi în celelalte ţări ale Uniunii Europene, şi înţeleg dificultăţile celui care conduce acest domeniu", s-a justificat Cseke joi, într-o conferinţă de presă în care a criticat prestaţia actualului responsabil al portofoliului.
"Nu pot fi de acord cu desfiinţarea direcţiilor şi caselor judeţene de sănătate cu motivaţia că ele vor fi transferate în structuri regionale până la 15 aprilie, pentru că orice atribuţie care azi este la nivel judeţean şi o treci la nivel regional înseamnă centralizare", a spus deputatul UDMR.
Pentru a argumenta că ideea lui Nicolăescu va avea consecinţe negative, Cseke a dat mai multe exemple concrete privind creşterea birocraţiei şi a pagubelor provocate furnizorilor de servicii medicale, fie ei medici de familie ori spitale.
"Ce vom păţi noi, de la Oradea, când vom merge la Cluj să negociem finanţarea spitalelor din Oradea? Dar chiar dacă Oradea ar fi centru de regiune, cum va fi să trebuiască medicii de familie din Satu Mare, de exemplu, să vină la Oradea?", a arătat parlamentarul. El a concluzionat că "nu poţi să îndepărtezi de cetăţeni serviciile publice", iar în acest caz s-ar cuveni mai degrabă "ca atribuţiile să meargă spre consiliile judeţene".
Pe de altă parte, Cseke a ironizat anunţul făcut de ministrul Eugen Nicolăescu, spunând că speră ca noua idee a acestuia să fie abandonată, la fel ca altele două făcute publice nu de mult: "Eu sper că se va întâmpla şi cu această propun