Nicio banca din Romania nu si-a bugetat scaderi ale creditarii in acest an, in piata existand cerere, dar poate nu atat de mare cat sa indestuleze 40 de banci, au precizat reprezentantii Kiwi Finance, cel mai mare broker de credite local.
Potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), bancile au efectuat in luna ianuarie peste 130.000 de interogari ale bazei de date a Centralei Riscului de Credit pentru debitorii proprii si potentiali, in crestere cu 2% fata de decembrie, insa in scadere cu 5% fata de perioada similara a anului trecut.
“In prezent, exista solicitari mari pe credite de consum. Cu toate acestea bancile s-au cam segmentat, iar unele ofera conditii mai bune la imprumuturile de nevoi personale, iar altele la ipotecare”, a declarat Gabriel Cretu, directorul de vanzari de la Kiwi Finance, companie de brokeraj care colaboreaza cu 15 banci, iar in prezent negociaza cu alte trei institutii de credit.
Legat de subiectul cum este mai bine sa te imprumuti pentru un credit de locuinta – lei sau in euro – oficialii Kiwi Finance spun ca in prezent riscul valutar este acoperit, intrucat exista o diferenta foarte mare de plata la rata lunara si la suma finala ce urmeaza a fi rambursata intre un imprumut in lei si unul in moneda unica.
„Discutia lei versus euro are mai multe aspecte de analizat decat simpla fraza a riscului valutar pe care si-l asuma un client. O familie care vrea sa acceseze un credit in lei nu doar ca va lua o suma mai mica, dar va trebui sa se confrunte si cu conditii mai restrictive de creditare”, a precizat Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.
Aceasta spune ca pentru accesa un credit de 50.000 de euro, o familie are nevoie de un venit de 3.000 lei, in timp ce pentru acelasi imprumut echivalent in lei, respectiv 218.500 lei, familia are nevoie de un castig de 3.500 lei. Citeste si:Safety Broker ridica