Casa Albă va oferi serviciilor secrete şi altor agenţii guvernamentale acces deplin la datele financiare ale cetăţenilor americani şi rezidenţilor din alte ţări, care dispun de conturi bancare în SUA. Sursa: Reuters
Proiectul de lege, conceput de administraţia preşedintelui Barack Obama, va permite serviciilor secrete să adune într-o bază de date unică informaţiile cu caracter financiar, cu privire la caziere judiciare, precum şi informaţiile provenind de la serviciile secrete militare pentru o monitorizare mai eficientă a activităţii grupurilor de hackeri şi organizaţiilor criminale.
În prezent, doar FBI are acces deplin la astfel de date, primind în mod curent rapoarte despre „activităţi suspecte” ale unor clienţi bancari - transferuri mari (mai mult de 10.000 de dolari), spălare de bani, fals în declaraţii.
În schimb, CIA sau Agenţia de Securitate Naţională nu au acces permanent, fiind obligate ca în fiecare caz în parte să solicite aviz special, în condiţiile multiplicării cazurilor de criminalitate financiară.
Reţeaua de combatere a criminalităţii financiare (FinCEN), componentă a Ministerului de Finanţe din SUA, primeşte la rândul său rapoarte de la instituţiile financiare cu privire la activitatea suspectă a unor clienţi, în jur de 15 milioane pe an. În virtutea noului proiect, baza sa de date va fi unificată cu cea a serviciilor secrete.
Proiectul a atras deja critici pentru încălcarea datelor cu caracter personal, dar, din punct de vedere juridic, acesta nu contravine prevederilor legale din SUA, susţin experţii.
Cu câteva zile în urmă, hackerii au reuşit să sustragă şi să publice datele financiare ale unor celebrităţi americane, între care Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, fostul secretar de stat Hillary Clinton, vicepreşedintele Joe Biden, şeful FBI, Robert Mueller.
Furtul de date a fost r