Alegerea noului Papa, dupa retragerea intempestiva a lui Benedict al XVI-lea, a prins pe picior gresit presa mondiala. Era o surpriza pentru toata lumea. Agentiile de presa, cele care furnizeaza in mod obisnuit “marfa” publicatiilor, televiziunilor sau radiourilor, nu abundau aseara de prea multe informatii.
“Jorge Bergoglio este noul Papa”. Stirea care a facut inconjurul planetei cerea mai mult. N-au fost suficiente nici simplele detalii din CV, nici exotismul alegerii (primul cap al Bisericii Catolice din America de Sud), nici macar discursul parcimonios al noului ales, imediat dupa iesirea in balconul de la Vatican.
La cateva minute de la iesirea noului ales in balcon, au inceput sa apara si noutatile. Mult prea tarziu, fata de asteptarile vitezomane ale publicului setat la noile provocari mediatice ale acestei lumi. Trei constante au curs de-a valma pe matca internetului: primul papa din America de Sud, primul din Ordinul Iezuitilor si primul care isi alege numele de Francisc. Francisc I.
“Au venit dupa mine pana la capatul lumii”, a spus imediat dupa alegerea sa Jorge Bergoglio. Adica, pana in Argentina, Buenos Aires, locul de bastina al noului cap al crestinatatii. La capatul lumii, cardinalul Bergoglio a fost de toate: si cap al Bisericii Catolice din Argentina, si opozitie politica, si partener al presei libere.
Ziarul Clarin, cea mai importanta publicatie din tara lui Jorge Bergoglio, a fost si primul care a dat publicitatii detalii din viata noului ales. Este publicatia care, asa cum era si normal de altfel, a luat fata concurentei din intreaga lume. Clarin a dezvaluit in premiera amanunte biografice interesante despre cel care va fi unul din personajele cele mai mediatizate ale lumii, in anii ce vor urma.
Astfel, in anii fostului presedinte al Argentinei, Nestor Kirchner (sotul defunct al actualei presedinte a tarii, Cristina