Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice. Semnalul de alarmă este tras de Agenţia Naţională Antidrog, care spune că doar din ultimele date reiese "o prevalenţă crescută în rândul elevilor de 16 ani pentru toate categoriile de droguri, în special pentru substanţele noi cu proprietăţi psihoactive", scrie Agerpres.
Un adolescent de 16 ani din zece consuma etnobotanice la momentul ultimului sondaj realizat de Agenţia Naţională Antidrog în şcolile din România, sondaj datând din 2011, dar care nu va fi făcut public integral decât în următoarele săptămâni.
Din analiză mai reiese că în România şi vârsta la care copiii încep să consume droguri a început să scadă alarmant. Consumul de stupefiante este ridicat şi în rândul studenţilor, prevalenţa de-a lungul vieţii fiind de 23%.
În universităţi se consumă cel mai mult cannabis, urmat de ecstasy, cocaină şi amfetamine. Alarmant este de asemenea faptul că tinerii folosesc cel mai des drogurile injectabile, un pericol în plus pentru sănătatea consumatorilor, care riscă şi contaminarea cu viruşi letali, precum virusul imuno deficienţei HIV/SIDA sau cel al hepatitei C ori B.
Totuşi, România se află între ultimele zece state europene, ca nivel al prevalenţei consumului oricărui tip de drog ilicit, situându-se cu 8% sub media europeană înregistrată. În România, în schimb, accesul la tratamente de dezintoxicare e mai redus: în anul 2011, sistemul a acordat tratament unui număr de peste 1.700 de persoane, asta în timp ce numai în Bucureşti numărul estimat de consumatori problematici de droguri se ridica la 19.265 în anul 2011.
Există însă şi o veste mai bună: potrivit Raportului privind strategia de control a narcoticelor al Departamentului de Stat al Statelor Unite, ediţia 2013, România nu este o sursă semnificativă de narcotice ilegale, chiar dacă rămâne o ţară importantă de tranzit.