Compozitorul Stelian Ene a reuşit să refacă schimbul de generaţii în grupul vocal „Lira”, al Casei de Cultură din Odobeşti, reintroducând grupul odobeştean în circuitul manifestărilor cultural artistice. „Orice grup vocal sau formaţie instrumentală sunt supuse uzurii timpului şi, biologic, nu merg mai mult de o generaţie. De aceea, mari formaţii sau grupuri vocale au dispărut pentru că nu au putut asigura schimbul de generaţii. Şi noi am trecut printr-o fază în care a trebuit să refacem grupul şi acum am repornit la drum, redând viaţă grupului vocal LIRA. Membrii grupului sunt în cea mai mare parte elevi ai Liceului Teoretic din Odobeşti“, a spus Stelian Ene.
Înainte de 1989 existau mai multe corale la Odobeşti, iar cea mai cunoscută a fost „Lira”, premiată şi recunoscută în plan naţional. La Casa de Cultură din Odobeşti activa şi unul din cele mai interesante tarafuri de lăutari, care asigurau acompaniamentul artiştilor veniţi cu spectacole în localitate, de la Gică Petrescu şi Dan Spătaru până la fascinanta Naarghita. „Exceptând părţile proaste ale regimului comunist, din punct de vedere artistic exista o activitate bogată, tinerii şi adulţii acordau mai mult timp actului artistic şi puteam avea un taraf profesionist şi un grup vocal de excepţie. Sunt mulţumit că am reuşit să refacem grupul vocal LIRA şi să pornim din nou la drum. Vreau să mulţumesc elevilor care dau din timpul lor liber, profesorilor, domnului Neculai Florea, directorul Liceului Teore-tic, şi nu în ultimul rând părinţilor pentru că sunt alături de noi şi ne susţin“, a adăugat compozitorul. Cel mai recent recital al grupului a fost cu ocazia Zilei de 8 Martie.
Stelian Ene şi-a început activitatea la Casa de Cultură din Odobeşti în 1969 şi este unul din cei mai longevivi promotori din domeniul artistic de pe aceste meleaguri, având, în 2013, acelaşi salariu ca atunci când a debutat.