Mă uit la el şi mă minunez. Dumnezeu mi-a scos în cale, în carne şi oase, un tânăr român care predă cursuri de economie la o universitate din Franţa. Tot vorbim de Intelighenţia românească risipită pe toate meridianele, de oameni care îi învaţă pe alţii cum să-şi facă ţara mai prosperă, în timp ce a lor rămâne tot mai mult în paragină. Acum putem vorbi pe viu.
Iată-l! Mai întâi a predat câţiva ani aceleaşi cursuri în Statele Unite ale Americii, la Chicago. Îşi permite să-i surprindă pe locuitorii acestui continent într-o singură frază:
Americanii nu sunt prea deştepţi, dar ştiu ce vor pe termen lung şi urmăresc cu tenacitate acest lucru
Acolo a cunoscut studenţi din mai multe zone geografice, dar l-au impresionat mai ales ruşii, chinezii, polonezii şi ungurii. Sunt foarte serioşi, muncesc mult şi îşi iubesc ţara din care provin.
Mai mult, vorbesc cu admiraţie despre liderii lor. Inclusiv despre Putin? Da, acesta este văzut ca un apărător inteligent al intereselor Rusiei, care nu vrea să renunţe la imaginea sa de ”imperiu”, spre deosebire de mai vechii Elţân sau Gorbaciov, percepuţi ca pro-vestici şi naivi într-o oarecare măsură.
După terminarea studiilor, sau după câţiva ani de predare la o catedră universitară, cei mai mulţi din foştii studenţi se întorc în ţara de origine. Preluând modelul chinez, Putin a avut grijă să asigure noilor sosiţi salarii aproape la nivelul celor din Occident. Şi ungurii au luat măsuri în această privinţă, alături de polonezi.
În ce-i priveşte pe ei, împreună cu soţia şi cei doi copii au simţit nevoia să se apropie de casă, traversarea oceanului, mai ales de către părinţi şi bunici, fiind cam migăloasă.
S-ar fi întors direct în România, dar aici a constatat că salariul lui ar urma să fie de cca. 300 Euro, incomparabil mai mic decât în SUA sau