Marilena Ionaşcu, reprezentant Microsoft, explică pentru „Adevărul“ la ce riscuri se expun utilizatorii care apelează la piraterie, chiar dacă programul fără licenţă a fost instalat în magazin.
Pirateria software este populară printre utilizatori, fie că e vorba de piaţa de calculatoare, fie că este cea a dispozitivelor mobile, mai ales datorită costurilor aparent reduse. Un studiu recent comandat de Microsoft şi realizat de IDC arată că unul din trei utilizatori riscă să-şi infecteze dispozitivele cu viruşi care le fură informaţiile sau le periclitează datele. În cadrul studiului s-a descoperit că 78% din programele descărcate de pe site-uri sau prin reţelele de partajare fişiere conţin viruşi de tip spyware care, din momentul instalării, le supraveghează toate acţiunile. Dacă echipamentul compromis are şi o conexiune la o reţea problemele cresc exponenţial.
Microsoft livrează, în multe cazuri, în termen de câteva ore rezolvarea unei vulnerabilităţi.
Marilena Ionaşcu
Marilena Ionaşcu, license compliance manager la Microsoft, a explicat că folosirea programelor piratate poate duce la costuri mai mari decât în cazul în care utilizatorul şi le-ar fi cumpărat legal. Plusul cel mai important cu care vin programele licenţiate este acela că sunt actualizate în permanenţă de producător. „Microsoft livrează, în multe cazuri, în termen de câteva ore rezolvarea unei vulnerabilităţi. Are în acest sens Centrul de Cercetare şi Dezvoltare, unde sunt derulate cele mai multe teste pentru verificarea integrităţii programelor“, spune Marilena Ionaşcu. Problema pirateriei nu este doar la utilizatorul obişnuit, ci şi companiile aleg această cale, ba chiar şi magazinele.
Piraterie direct în magazin
„În testele desfăşurate de noi am observat că angajaţii magazinelor aleg să instaleze software piratat pe calculatoarele pe care le vând. Ei expun as