Polițiștii cercetați penal pot candida pentru funcții de conducere. Ministrul Radu Stroe a eliminat din Ghidul carierei poliţiştilor prevederea prin care aceştia nu se puteau prezenta la concurs în cazul în care se aflau în curs de urmărire penală.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că modificările în Ghidul carierei poliţiştilor şi cadrelor militare din MAI au fost făcute ca urmare a unei “neconcordanţe între Ghidul carierei şi Statutul poliţistului”.
Reprezentanţii MAI au explicat că, potrivit Statutului poliţistului, un cadru care ocupă o funcţie de conducere şi faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale îşi păstrează poziţia, întrucât punerea la dispoziţie şi implicit eliberarea din funcţie se face doar în situaţia punerii în mişcare a acţiunii penale sau trimiterii în judecată.
În aceste condiţii, conducerea MAI a considerat că, dacă şefii îşi pot păstra funcţiile pe perioada urmăririi penale, atunci şi poliţiştii urmăriţi penal care doresc să participe la concurs pentru ocuparea unei funcţii de conducere trebuie să aibă dreptul să se înscrie.
MAI a explicat, într-un comunicat, că “unele dintre condiţiile pe care trebuiau să le îndeplinească poliţiştii şi cadrele militare, în vederea participării la concursuri pentru ocuparea unei funcţii de conducere vacante erau acelea de a nu se afla în curs de urmărire penală, pe de o parte, iar pe de altă parte, de a nu fi puşi la dispoziţie”. Prin urmare, explica ministerul, exista deja o condiţie referitoare la neimplicarea poliţiştilor şi cadrelor militare în fapte penale, fapt ce asigura o selecţie din acest punct de vedere a personalului pentru accederea la o funcţie de conducere.
“Mai mult, din interpretarea textelor normative relative la condiţiile de ocupare a funcţiilor de conducere vacante, reieşea o situaţie discriminatorie în ceea ce priveşte poliţiştii şi cadrele