Premierul ungar Viktor Orban a declarat practic război băncilor străine anunţând că va încerca să aducă jumătate sau chiar mai mult din sistemul bancar al ţării în mâini ungare. Industria este dominată în proporţie de 80% de bănci străine, acuzate de guvern că nu sprijină suficient economia şi care în perioada de boom economic au alimentat prin credite îndatorarea în monedă străină a populaţiei.
În prezent, Ungaria este cel mai îndatorat stat din Europa Centrală şi de Est, iar datoria în valută a populaţiei a ajuns din cauza crizei o povară care apasă greu pe economie.
„Nu este sănătos că proprietarii sistemului bancar din Ungaria sunt străini, deoarece aceasta se întoarce împotriva noastră în situaţii de criză. De aceea trebuie să încercăm să creştem controlul Ungariei în sistem. Guvernul are o ţintă, am vrea să vedem că 50% sau mai mult din sistemul bancar este în mâini ungare“, a declarat Orban.
El a explicat că, în vremuri de criză, băncile străine încearcă să-şi rezolve problemele prin reducerea creditării şi cu cât problemele sunt mai serioase, cu atât scăderea este mai drastică, ceea ce privează afacerile de finanţare.
Potrivit agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor’s, finanţarea externă a unităţilor ungare ale băncilor occidentale a scăzut cu echivalentul a 15% din PIB-ul ţării de la mijlocul anului 2010.
Băncile se scandalizează
Danske Bank s-a grăbit să caracterizeze decizia lui Orban drept „o ameninţare cu naţionalizarea unei părţi din sectorul bancar ungar“. CEO-ul băncii italiene Intesa Sanpaolo Enrico Tommaso a descris Ungaria va fiind „un coşmar“ pentru sectorul financiar şi a avertizat că banca şi-ar putea reduce prezenţa aici, scrie Bloomberg.
Unitatea ungară a Intesa, a cincea bancă în funcţie de mărime din ţară, a înregistrat pierderi de 280 milioane euro în ultimul trimestru al an