Fără surpriză, Parlamentul European a recunoscut miercuri la Strasbourg necesitatea unui buget UE de austeritate, dar nu l-a putut vota sub forma lui actuală. Aceasta este cea iesită din acordul statelor membre în 8 februarie la Bruxelles. În caz de dezacord total, se va merge din 2014 pe formula voturilor anuale.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Rezoluţia votată la Strasbourg arată cu degetul un buget UE deficitar (peste 200 de miliarde de euro de deficit), ceea ce el nu poate fi prin definiţie. Ea denunţă problema încălcării obligațiilor de plata şi deci punerea în pericol a unor programe UE.
Această stare de fapt a dus anul trecut la epuizarea fondurilor pentru mai multe programe UE importante încă din primele luni ale anului: Erasmus, Programul cadru de cercetare și Fondul Social.
Bugetul adoptat de statele membre este pentru prima dată în istoria comunitară unul inferior bugetului perioadei precedente şi reprezinta doar 1% din Venitul National Brut al Uniunii.
Respingerea bugetului în Parlament nu are acum decât o formă declarativă, dar ea anunţă poziţia de negociere a deputatilor europeni care incep in curând negocierile cu statele membre, in speranta unui acord in vara.
Parlamentul poate fi de acord cu suma globala teoretic angajata pentru politicile UE pentru 7 ani (2014-2020) dar nu este de acord cu suma care va fi efectiv platita (cu aproape 52 de miliarde de euro mai mica decât prima).
Deputatii cer mai multa flexibilitate intre diferitele capitole bugetare si de la un an la altul (pentru sumele care nu se cheltuie anual) si aranjaraea unui sistem de resurse proprii credibil, resurse care reprezinta acum doar 1% din bugetul UE).
Acestea nu sint singurele cerinte.
Rectificare bugetara
La trei dupa intrarea in vigoare a noului buget, deputatii doresc o rectificare asa cum s