Liderii din întreaga lume şi mai ales din ţările în curs de dezvoltare au salutat miercuri, 13 martie, alegerea Papei Francisc, argentinianul Jorge Bergoglio, “primul papă din Americi”.
Preşedintele Statelor Unite Barack Obama, care a adresat “urări călduroase (…) primului papă din Americi” a declarat că alegerea lui Jorge Bergoglia ca Papă „stă mărturie (…) forţei şi vitalităţii unei regiuni ce influenţează din ce în ce mai mult lumea, iar la fel ca milioane de americani hispanici, noi, aici în Statele Unite, simţim aceeaşi bucurie în această zi istorică”. Preşedinta argentiniană Cristina Kirchner i-a urat noului papă o “o misiune pastorală fructoasă în exercitarea unor astfel de responsabilităţi imense în căutarea dreptăţii, egalităţii, fraternităţii şi păcii umanităţii”.
Preşedinta Braziliei Dilma Rousseff a subliniat că “credincioşii” îl aşteaptă “cu nerăbdare” la Rio de Janeiro pentru Zilele Mondiale ale Tineretului, în iulie. Papa Francisc s-a născut pe “continentul speranţei”, au afirmat episcopii brazilieni, în opinia cărora această alegere “revitalizează” Biserica catolică. Premierul australian, Julia Gillard, ateu autodeclarat, a salutat alegerea “istorică” a unui papă din “Lumea Nouă”.
De asemenea, Uniunea Europeană i-a urat un pontificat de durată, pentru a reuşi să “promoveze pacea, solidaritatea şi demnitatea umană”. Preşedintele francez Francois Hollande a asigurat că “Franţa, fidelă istoriei sale şi principiilor universale ale libertăţii, egalităţii şi fraternităţii (…) va continua dialogul de încredere pe care l-a avut mereu cu Sfântul Scaun”. Liderul Bisericii anglicane, arhiepiscopul de Cantorbery Justin Welby, a adresat papei Francisc “toate binecuvântările pentru a înfrunta enormele responsabilităţi ce îi revin la conducerea Bisericii Catolice romane”.
Conform mediafax, cancelarul german Angela Merkel, fiica unui pastor