Prezentatorul „Jurnalului de seară“ de la Digi 24 crede că talk-show-ul politic de astăzi, facil şi previzibil, este efectul unor probleme sociale profunde. Arderea etapelor şi educaţia superficială sunt principalele hibe ale jurnaliştilor şi ale politicienilor.
Asemenea unui sociolog, în cei peste 15 ani de experienţă jurnalistică, realizatorul TV a reuşit să înţeleagă în profunzime cauzele şi efectele unei societăţi consumeriste, bombardate cu informaţie. Cosmin Prelipceanu crede că tendinţa tabloidă a jurnalismului actual şi, implicit, a discursului politic, se datorează faptului că ziariştii sunt slab pregătiţi, iar consumatorii au obosit în faţa asaltului de idei.
De ce este nevoie de un „Jurnal de seară“?
Toate televiziunile mari au un program care închide ziua şi aduce concluziile, un program care te ajută să înţelegi şi-ţi oferă nişte idei.
Care este funcţia talk-show-ului politic?
Să îi arate pe liderii politici în adevărata lor formă şi să le expună ideile, să-i demaşte. Una este când omul vine la tribună, lasă mesajul şi a plecat, şi alta este când se confruntă cu întrebările unui intervievator. Politicienii poartă o mască. Cei de la BBC spuneau: „Politicienii noştri au atâta antrenament media, încât adevăratul lor personaj nu se relevă niciodată“. Într-un show de la ei, „HARD Talk“, după prima întrebare generală, gazda emisiunii i-a spus invitatului: „Domnule prim-ministru, vă daţi seama pe ce lume trăiţi?“. Eu consider că întrebarea este o minge la fileu, pentru că în Vest, întrebările sunt violente. Într-un astfel de context, premierul vine cu un răspuns care-l arată într-o anumită lumină telespectatorilor, omul este forţat să se plaseze pe o anumită poziţie, e pus să se descurce, e un examen. În România, invitaţii se ceartă între ei şi, de obicei, discuţiile sunt de genul „Guvernul meu a făcut, Guvernul meu n-a făcut“. Ast