Majoritatea comunelor din judeţul Botoşani se confruntă cu o scădere masivă a populaţiei. În afara scăderii natalităţii, o altă cauză o reprezintă migraţia către Italia sau Spania.
Un exemplu în acest sens este comuna Păltiniş. În mai puţin de 30 de ani, populaţia a scăzut de 8000 de locuitori la aproximativ 3000. Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş spune că o scădere considerabilă s-a înregistrat în ultimii zece ani ani. În afara faptul că natalitatea este în scădere, multe familii au ales să plece la muncă în Italia sau Spania. După câţiva ani petrecuţi în aceste ţări, cei plecaţi la muncă au ales să-şi aducă şi familiile şi să se stabilească acolo. În aceste condiţii, în satele judeţului Botoşani au rămas în mare parte persoanele în vârstă.
„Mulţi tineri au plecat în străinătate pentru un câştig mai bun. Este normal lucrul acesta. Au plecat cu tot cu copii, au plecat familii întregi. La ora actuală, în multe sate au rămas doar persoanele în vârstă şi cei care mai aveau cât de cât cu ce să se descurce. În câţiva ani, vom ajunge ca în Apuseni unde ai un vecin la câteva sute de metri. În comuna Păltiniş, populaţia a scăzut drastic. În perioada 1985-1986 erau aproximativ 8000 de locuitori iar acum sunt puţin peste 3000. Asta în statistică. În realitate sunt mai puţini. Unii sunt plecaţi dar încă au domiciliul în Păltiniş”, a precizat Costel Romanescu, primarul comunei Păltiniş.
Această problemă a scăderii considerabile a populaţiei se înregistrează şi în alte comune din judeţul Botoşani, în special în zona de nord.
Majoritatea comunelor din judeţul Botoşani se confruntă cu o scădere masivă a populaţiei. În afara scăderii natalităţii, o altă cauză o reprezintă migraţia către Italia sau Spania.
Un exemplu în acest sens este comuna Păltiniş. În mai puţin de 30 de ani, populaţia a scăzut de 8000 de locuitori la aproximativ 3000.