In pofida semnalelor de imbunatatire a increderii in mediul global de business observate de la inceputul anului, multe dintre fundamentele economice din zona euro raman fragile si impredictibile, conform raportului Ernst & Young - Eurozone Forecast(EEF).
De aceea previziunile indica o descrestere de 0,5% a PIB pentru 2013. O crestere lenta de 1,1% este preconizata pentru 2014. Va urma o crestere cu pasi mici in urmatorii ani, cu o medie anuala de 1,4% pentru perioada 2014-2017, aproape cu un punct procentual mai putin decat media din zona euro inregistrata in urma cu un deceniu (2,3%).
Decalajele scad intre centru si periferie
In ciuda diferentelor de crestere intre centrul zonei euro si periferie, exista semnale care indica faptulca situatia se imbunatateste si in afara economiilor nucleu. EEF se asteaptala o incetinire a ritmului de contractie ineconomiile periferice de la 1,9%, in 2012, la 1,4% in 2013, inainte de revenirea pe crestere in 2014. Acest fapt se datoreaza, in primul rand, eforturilor dureroase intreprinse de catre anumite tari de la periferie de a-si reforma economiile care deja genereaza rezultate ce se vad in imbunatatirea competitivitatii internationale.
Incepand cu anul 2008, gradul de ocupare a fortei de muncain economiile periferice a scazut cu 9%. in cazul Spaniei, Irlandei si Portugaliei, gradul de ocupare a fortei de munca a scazut sub nivelul capacitatii de productie, oferind astfel un impuls pentru productivitate. Scaderea costurilor per unitate de forta de munca a facut ca bunurile si serviciile produse in aceste economii periferice sa fie mai competitive decat erau acum cinci ani.
Pana in 2014, EEF estimeaza ca tarile periferice din zona euro cu cea mai rapida crestere din exporturi vor fi Grecia - cu 9,3%, Irlanda - cu 4,4% si Spania - cu 4,1%. Acestea sunt cele trei tari in car