Miercuri seară s-a inaugurat Tîrgul Internaţional de Carte de la Leipzig, 14-17 martie, la care va participa şi România. La Leipzig vor fi prezenţi şi numeroşi autori români care vor citi din lucrările lor literare şi vor fi prezenţi la lansarea cărţilor lor apărute în Germania.
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok
Gabriela Adameşteanu a relatat, în exclusivitate pentru RFI, odiseea romanului „Dimineaţa pierdută”. Acum i-a apărut romanul de debut, „Drumul egal al fiecărei zile” într-o traducere germană, realizată de Georg Aescht.
Peste 100.000 de titluri, 2.069 de expozanţi, 2.900 de autori, 2.800 de lecturi, spectacole şi dezbateri. Astea sunt cifrele date publicităţii de către organizatorii Tîrgului internaţional de Carte de la Leipzig care se deschide în această seară.
Inaugurarea festivă a Salonului de cărţi de la Leipzig s-a făcut prin decernarea Premiului European pentru Bună Înţelegere. Laureatul acestui premiu este anul acesta Klaus-Michael Bogdal, un istoric şi critic literar, autor al unei cărţi care a stîrnit numeroase ecouri pozitive în Germania. În volumul său intitulat "Europa erfindet die Zigeuner. Eine Geschichte von Faszination und Verachtung" (Europa îi descoperă pe ţigani. O istorie despre fascinaţie şi dispreţ), Bogdal a analizat din perspectiva receptării literar-istorice prezentarea şi auto-prezentarea romilor nu numai în cultură şi literatură ci şi în politică. Autorul încearcă să prezinte o imagine a romilor curăţită de prejudecăţi, clişee romantice şi stereotipuri negative. Cartea premiată cuprinde şi numeroase trimiteri la romii din România.
Tîrgul de la Leipzig se consideră o punte culturală între est şi vest, facilitînd întîlnirea publicului de aici cu literaturile mai mici, respectiv cu cele răsăritene mai puţin cunoscute în Europa Occidentală. Astfel, anul acesta, se acordă o atenţie desosebit