La începutul lunii martie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ca preoţii să nu perceapă bani pentru slujbele de înmormântare în cazul familiilor defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, dar nici pentru persoane bolnave sau vârstnici cu venituri mici. Astfel, potrivit deciziei Sinodului BOR, parohiile vor sprijini “familiile defavorizate, cu venituri reduse, cu mulţi copii, cu persoane bolnave sau vârstnicii cu venituri mici prin a nu le solicita acestora contribuţii băneşti pentru slujbele de înmormântare”.
Pentru că la toţi ne vine vremea şi nimeni nu este scutit de acest demers al vieţii, haideţi să vedem care sunt celelalte costuri „pentru a muri”. În scopul de a ne furniza tarifele de înmormântare am contactat cea mai nou înfiinţată firmă de pompe funerare din Alba.
Reprezentantul firmei „Eden” ne-a oferit diferite pachete de preţuri dar şi preţuri la diferite servicii individuale. Persoanele care sunt din altă localitate sau doresc să beneficieze doar de o parte din serviciile firmei, pot opta pentru un pachet de servicii minime la preţul de 650 lei. Pentru a scăpa de alte griji şi costuri suplimentare firma de pompe funerare propune un pachet standard la preţul de 1.550 lei în care este inclusă echipa de intervenţie la domiciliu, sicriul, set respetă, voal, pernă brodată, mânere, crucea din lemn inscripţionată, săpatul gropii, îmbălsămarea, toaletarea, cosmetica, îmbrăcarea, aşezarea decedatului în sicriu, transportul şi manipularea sicriului.
Preţurile la serviciile individuale diferă în funcţie de cerinţele clienţilor. Un sicriu începe de la preţul de 300 lei şi poate ajunge la 2.800 în funcţie de lemnul din care este confecţionat. Pentru cei care vor o ultimă amintire, filmarea înmormântării este 50 lei, iar fotografierea ceremoniei, aproximativ 100 poze este la acelaşi preţ. La aceste costuri se mai pot adăuga