Simtul mirosului ne condimenteaza viata prin faptul ca ne aduce mai aproape de parfumul cafelei, vinului, ceaiului sau chiar al persoanei iubite. Viata devine mai colorata si amintirile mai intense atunci cand avem capacitatea de a detecta toate aceste arome. Tocmai de aceea, trebuie sa stim cum sa conservam sau sa ne imbunatatim acest simt.
Se pare ca putem detecta aproape 10.000 de mirosuri diferite, asa ca citeste care sunt cele 10 modalitati inedite prin care poti ajunge la aceasta performanta, conform wikiHow.com.
Fii mai atent la toate lucrurile pe care le mirosi
Cu cat "ne antrenam" mai bine simtul mirosului, cu atat vom putea distinge mai multe arome. Pentru asta, trebuie sa iti folosesti mai mult mirosul pentru a deveni si mai ascutit. Invata sa fii atent la izuri, ba mai mult, sa incerci sa le descrii. Tine un jurnal olfactiv in care sa scrii cum ai identificat mirosurile si cum le-ai perceput.
Noteaza-ti ce simti in raport cu unele mirosuri
Mirosurile ne contureaza mai bine viata si prin faptul ca reusesc sa ne declanseze anumite stari sau reactii. Nervii respectivi sunt direct conectati la partile din creier responsabile cu emotiile. In plus, studiile au demonstrat deja ca, de exemplu, mirosul produselor de fast-food sau cele de patiserie cresc riscul aglomeratiei in trafic, menta si scortisoara imbunatatesc concentrarea si scad iritabilitatea soferilor, iar lamaia si cafeaua ne ajuta sa luam decizii mai bune.
Evita alimentele care dau exces de mucus
Ai observat, probabil, ca simtul mirosului scade atunci cand esti racit. Acest lucru se intampla din cauza congestiei nazale. In plus, toate alimentele care provoaca exces de mucus pot duce la o scadere a mirosului. Asadar, nu exagera cu laptele, branza, iaurtul, inghetata etc.
Ai grija la obiceiurile care iti pot afec