Alegerea cardinalului argentinian Jorge Bergoglio în scaunul papal reprezintă o premieră pentru biserica catolică. Vorbim despre primul suveran pontif care provine din rândurile călugărilor iezuiţi. "Societatea lui Iisus" a fost întemeiată în anul 1540 de Sfântul Ignaţiu de Loyola şi este acum cel mai numeros ordin călugăresc bărbătesc din lumea catolică. Iezuiţii au avut o prezenţă puternică şi la Cluj, atât în Evul Mediu, cât şi în istoria modernă a oraşului. În zilele noastre, Clujul găzduieşte una din cele mai importante comunităţi iezuite din România.
Ordinul călugărilor iezuiţi îşi datorează existenţa Sfântului Ignaţiu de Loyola, cel care a pus bazele "Societăţii lui Iisus" la mijlocul secolului al 16-lea. Încă de la înfiinţare, iezuiţii s-au făcut cunoscuţi în lume prin preocupările lor orientate spre cunoaştere şi ştiinţă, fiind consideraţi "creierul bisericii catolice".
"Tot timpul ei s-au axat pe acastă latură a ştiinţei, toţi dintre călugării iezuiţi cu formare foarte, foarte profundă, foarte, foarte solidă", spune Liviu Jitianu, prodecan la Facultatea de Teologie a Universităţii "Babeş-Bolyai".
Aceste trăsături se regăsesc şi în personalitatea Papei Francisc. "Faptul de a aparţine undeva, de a reprezenta nişte valori care aparţin acestui ordin călugăresc, eu sunt convins că se va reflecta în perioada de potificat a persoanei alese, pentru că el este din toată inima un iezuit foarte, foarte convins", mai spune Jitianu.
Ordinul călugărilor iezuiţi a avut o prezenţă puternică şi la Cluj. Primii călugări au sosit aici în anul 1579 şi au rămas până în 1773, când ordinul a fost interzis de împărăteasa Maria Tereza. Au revenit, însă, în Transilvania după 1990.
La Cluj există una dintre cele mai importante comunităţi ieziute din România. Pe călugări îi găsiţi în centrul Manresa, unde se reculeg şi fac exerciţii spirituale. Trebuie ş