Ponta: Mesajele primite în mod informal din partea Curţii sunt "extrem de pozitive"
După mai bine de doi ani şi jumătate de când Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) ne-a cerut să revizuim Legea 247/2005 privind modul de despăgubire a foştilor proprietari, Guvernul reuşeşte să definitiveze proiectul legislativ şi să-l trimită CEDO pentru ca aceasta să-şi exprime punctul de vedere.
Potrivit declaraţiilor făcute ieri de premierul Victor Ponta, primele mesaje primite în mod informal din partea Curţii au fost însă "extrem de pozitive". "Îl vom trimite şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a avea, dacă este posibil, un punct de vedere. Primele mesaje pe care le-am primit de acolo în mod informal sunt extrem de pozitive în acest sens", a spus Ponta, în şedinţa de guvern, exprimându-şi speranţa că, prin discuţiile purtate cu CEDO, Guvernul vrea să se asigure că soluţia Guvernului nu va genera în continuare un număr important de dosare pe rolul acestei instanţe.
Curtea ne-a avertizat încă din 2006 că modul de despăgubire prevăzut în Legea 247/2005 nu este eficient.
Încă din luna iunie 2006, din cauza întârzierilor aplicării legislaţiei şi a slabelor prevederi stipulate în aceasta, CEDO anticipa "un nou val de condamnări ale României pentru încălcarea dreptului de proprietate, cu nişte consecinţe financiare considerabile pentru bugetul de stat". La data de 12 octombrie 2010, CEDO a dat un termen de 18 luni României pentru schimbarea legislaţiei, prelungit ulterior la cererea Guvernului României.
În documentul remis în 2010, Curtea sublinia că Legea 247/2005, care prevede modul în care sunt despăgubiţi foştii proprietari, nu este eficient.
În lipsa admisibilităţii cauzelor privind dreptul la proprietate, românii s-au plâns în ultimii ani Curţii de durata procedurilor judiciare şi neexecutarea hotărârilor judecător