Parlamentarul Octavian Motoc (Uniunea Social Liberală) a susţinut de curând în plenul Senatului o declaraţie politică prin care reiterează că nu va participa „la trecerea prin Parlament a niciunei legi care să-i afecteze direct pe oamenii din colegiul meu, fără ca ei să fie consultaţi în prealabil”.
Ideea de a susţine această declaraţie politică, intitulată sugestiv „Simpli cetăţeni”, a plecat de la o ordonanţă de Guvern, emisă încă din anul 200, transformată ulterior – în 2001 – în lege, care nu a fost aplicată niciodată (este vorba de Legea 345/2001, care prevede că Sulina şi zona înconjurătoare sunt obiectiv de interes naţional – n.n.).
„Cred că este o problemă de sistem şi de atenţie la detaliu. Sunt sigur că nu este un caz singular; mai mult, cred că există zeci sau chiar sute de astfel de cazuri în care normele metodologice de aplicare a unor acte normative nu au mai apărut… la multă vreme de la expirarea termenelor legale. … Sunt multe situaţiile în care legile nu sunt niciodată aplicate datorită faptului că ele sunt rupte, ca şi conţinut, de realitatea cotidiană”, arată senatorul liberal în cuprinsul declaraţiei. Acesta consideră că oamenii simpli nu sunt consultaţi atunci când asemenea legi sunt elaborate; de asemenea, că legile sunt dezbătute superficial, deci sunt greu de aplicat. În al doilea rând, legile de tipul acesta nu sunt respectate pentru că întotdeauna există excepţii.
Convins că parlamentarii sunt primii care trebuie să dea exemplul că o lege trebuie respectată odată ce a intrat în vigoare, Octavian Motoc le aminteşte colegilor că, până mai ieri, erau „simpli cetăţeni. … Electoratul, oamenii de rând, se aşteaptă ca noi să fi rămas cu aceeaşi calitate”.
Parlamentarul Octavian Motoc (Uniunea Social Liberală) a susţinut de curând în plenul Senatului o declaraţie politică prin care reiterează că nu va participa „la trecerea