Peste jumătate dintre respondenţii la o cercetare naţională realizată de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES consideră că arborarea steagului secuiesc "este de natură să afecteze" realţiile dintre români şi maghiari.
"Arborarea steagului secuiesc este dezaprobată de cei mai mulți dintre participanții la un studiu cu privire la relațiile interetenice din România, realizat în martie de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES și cei mai mulți dintre respondenți consideră că autoritățile ungare nu ar trebui să se implice în aceste chestiuni. Mai mult de jumătate dintre cei intervievați (57%) sunt de părere că gestul arborării steagului secuiesc este de natură să afecteze relațiile dintre români și maghiari, iar aproape 2 treimi (74%) apreciază că aceste situații pot afecta relațiile dintre România și Ungaria", arată reprezentanţii IRES.
Cercetarea națională realizată în fiecare an de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES a fost axată în anul 2013 pe percepțiile populației cu privire la relațiile cu etnicii de alte naționalități, dar și pe relația României cu țările UE în vederea identificării țărilor "prietene".
În privinţa relațiilor României cu alte țări, studiul arată că:
* țara pe care cei mai mulți români (88%) o identifică drept prietenă a României este Spania, urmată de Republica Moldova (85%), Italia (84%), Austria (82%), Bulgaria (81%) și SUA (80%)
* țările mai puțin prietenoase la adresa României sunt considerate Ungaria (41% dușman vs. 43% prieten), Rusia (27% dușman vs. 50% prieten), Franța (pe care 13% o consideră mai degrabă dușman, deși 78% o văd drept mai degrabă prieten) și Marea Britanie (11% dușman vs. 75% prieten)
* relațiile României cu Ungaria sunt văzute drept bune de către 56% dintre persoanele intervievate, doar 1% dintre respondenți consideră că acestea sunt foarte