Presedintele Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a dezvaluit ca a fost cat pe ce ca parlamentarii sa scape de verificarea incompatibilitatilor cu prilejul discutiilor pe noul statut, dar situatia a fost evitata prin negocieri politice.
Invitat joi seara la Digi 24, presedintele ANI a vorbit despre rezultatele foarte bune inregistrate de agentie, a facut cateva precizari in legatura cu activitatea inspectorilor de integritate si a explicat foarte clar ce trebuie sa faca Romania pentru ca MCV sa se incheie.
Cu cele 165 de cazuri de incompatibilitate rezolvate in ultimul an, 95 de conflicte de interese si 14 situatii de diferenta nejustificata de avere, Horia Georgescu a apreciat ca foarte buna activitatea ANI, mai ales ca, pana acum, 51 dintre cazurile de incompatibilitate au ramas definitive in 2012.
"O activitate foarte buna, care are impact in societatea romaneasca si aduce un plus de credibilitate actului de justitie. ANI a devenit un model de bune practici, ni se cere din ce in ce mai des expertiza", a declarat presedintele ANI, facand trimitere la colaborarea institutiei cu Banca Mondiala.
Tot Banca Mondiala este si cea care arata intr-un studiu ca exista 135 de sisteme nationale de integritate, ceea ce contrazice declaratiile unor politicieni care sustin ca Romania este un caz unic.
Horia Georgescu a mai spus ca in materia incompatibilitatilor rata de succes a ANI este de 97%, iar in ceea ce priveste confiscarea averilor nejustificate nu numai ca deciziile ANI au fost confirmate de instante, dar banii au intrat in conturile statului roman.
"Daca jumatate din cazurile ANI in ceea ce priveste confiscarea averilor sunt confirmate de instante, se acopera bugetul pe un an", a mai precizat Horia Georgescu.
Cum se lucreaza?
Intrebat de unde pornesc anchetele,