Acest document se elibereaza gratuit la cererea persoanei asigurate si poate fi folosit numai pe teritoriul statelor membre ale UE, insa, o perioada nu a mai fost distribuit solicitantilor, care au primit o adeverinta pe care sa o prezinte spitalelor din strainatate, in caz de nevoie, in locul cardului european.
Cardul European se distribuie persoanelor asigurate in urma unei solicitari catre casa de asigurari sociale de sanatate de care apartin. Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana asiguratii au dreptul de a primi Cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate (CEASS), care le permite sa primeasca asistenta medicala necesara in timpul sederii temporare in orice tara a Uniunii Europene.
„Cardurile au o valabilitate de 6 luni de la data emiterii si acopera acordarea ingrijirilor medicale de imediata necesitate. Dar nu acopera situatia in care o persoana pleaca intr-un alt stat membru al UE in vederea beneficierii de tratament medical”, precizeaza reprezentantii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Botosani.
In cazul in care persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate din Romania se deplaseaza pe teritoriul statului membru UE fara sa solicite eliberarea unui card european sau in situatia in care acesta a fost pierdut, a fost furat sau alte motive asemanatoare, si in timpul acestei deplasari starea ei de sanatate necesita asistenta medicala, aceasta persoana are urmatoarele optiuni: sa solicite un certificat provizoriu de inlocuire de la casa de asigurari de sanatate unde acesta este luat in evidenta ca persoana asigurata, sau sa suporte contravaloarea asistentei medicale urmand ca, la intoarcerea in statul de asigurare, sa recupereze sumele platite, prin intermediul formularului E126, de la casa de asigurari de sanatate unde este asigurat. (Aurora Dimitriu) Acest document se elibereaza gratuit la cererea persoanei as