Profesorii care ocupă funcţii de conducere în preuniversitar, ca directori de grădinţe, şcoli etc sau inspectori şcolari, dar şi sindicaliştii care vor lucra la monitorizarea sistemului vor putea lipsi doar parţial de la orele obligatorii de predare, fără a pierde bani la salariu, după ce Guvernul a respins propunerea Ministerului Educaţiei de degrevare totală a acestora de la clasă.
Guvernul a aprobat doar degrevarea parţială a dascălilor-directori şi a sindicaliştilor-monitori de la orele pe care sunt obligaţi să le ţină la clasă, conform normei didactice, cu menţinerea integrală a salariului, potrivit unuei ordonanţe de urgenţă publicate miercuri, 13 martie, în Monitorul Oficial.
Însă, Executivul nu a acceptat propunerea Ministerului Educaţiei, lansată pe 4 martie, de a-i scuti total de la clasă, în cazul în care altfel actul managerial ar fi afectat.
Ca atare, dascălii vor fi scutiţi numai de la o parte din orele din program pentru a-şi îndeplini atribuţiile manageriale, aşa cum era şi până acum, însă vor rămâne cu salariul de profesor neredus.
În ceea ce-i priveşte pe sindicaliştii care vor participa la activităţile de monitorizare a calităţii învăţământului preuniversitar, aceştia vor putea fi degrevaţi de asemenea parţial şi tot fără a le fi afectate drepturile salariale.
La aceste activităţi ar urma să participe în jur de 100 de sindicalişti din toată ţara formaţi penrtru funcţiile de monitori, unul sau doi din fiecare judeţ, depinde de judeţele mari, a declarat Simion Hancescu, liderul Federaţiei Sindicatelor LIbere din Învăţământ, citat de HotNews.ro.
Ministerul ar fi vrut degrevarea totală
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică, pe 4 martie 2013, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care le-ar fi permis profesorilor care deţin şi funcţii de conducere, îndrumare şi control în grădiniţe, şcoli şi licee să