Doctorul Tudor Ciuhodaru va depune un proiect legislativ ce vizeaza reducerea violentei in unitatile de invatamant si cele sanitare. Acesta prevede instalarea in institutii a butonului de panica destinat alertarii mai rapide a autoritatilor in caz de incidente care pot pune in pericol siguranta elevilor, a profesorilor sau a personalului medical.
Deputatul considera ca instalarea acestor dispozitive va creste siguranta in unitatile sanitare si de invatamant intrucat scurteaza timpul de interventie al politiei, pompierilor si ambulantei si descurajeaza actele antisociale.
,,42 de acte violente au loc in fiecare zi in unitatile de invatamant din Romania. Doar in 2012 s-au inregistrat la inspectorate 15.358 de cazuri de violenta in scoli. Cele mai multe cazuri de violenta sunt in Bucuresti si judetele Iasi, Timis, Cluj, Bistrita-Nasaud, Vaslui, Bihor, Constanta, Bacau, Prahova, Mures, Hunedoara, Valcea, Salaj si Neamt. Infractionalitatea in scoala imbraca forme din ce in ce mai diverese: violenta fizica (6.275 de acte de violenta fizica usoara, 143 de acte de violenta fizica grava). incalcarea normelor convietuirii sociale (2.509 cazuri), acte contra bunurilor elevilor (3.261 de inselaciuni, talharii, distrugeri), acte impotriva libertatii (1.603 de amenintari, santaje, lipsiri de libertate) sau acte contra sanatatii publice (373 de cazuri de consum de alcool, detinere, consum de stupefiante, trafic cu substante interzise). In spitale situatia este similara. In fiecare zi personalul medical este amenintat, batut sau injunghiat. In fiecare zi exista situatii de risc ce ar putea fi descurajate sau rezolvate fara victime daca politia ar fi rapid anuntata. Practic, instalarea acestor dispozitive permite, cu costuri minime, apelarea mai rapida a serviciului 112, scurtarea timpului de interventie a politiei, pompierilor si ambulantei si, implicit, descuraja