Liderii ţărilor UE analizează la Consiliul European de primăvară situaţia economiei comunitare, caracterizată de recesiune sau procente foarte reduse de creştere. Nimic nou, totul s-a mai spus deja, acest summit a fost anticipat ca fiind plictisitor.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Un summit al Eurogrupului are şi el loc joi seară şi ar urma să se pună în evidenţă faptul că majoritatea economiilor euro continuă să rămână în recesiune. Cu toate acestea, lucrurile se zice ca s-au ameliorat puţin faţă de anul trecut.
Direcţiile de acţiune se cunosc deja, ele au fost aprobate în utimele luni de liderii europeni. Problema este implementarea, spunea acum José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Statele membre, era el de parere, trec prea incet la actiune.
Dar e drept ca un echilibru între finanţele publice si crearea de locuri de muncă este mai departe căutat. Pentru aceasta, o strategie inteligenta trebuie găsită ea ar adapta exigentele bugetare la situatia fiecarui stat membru in parte.
În mare, se caută acum de fapt o flexibilizare a austerităţii, impusă de criza financiară şi de cea economica. Austeritatea este denunţată nu doar de sindicate dar şi de unele guverne. Franţa se erijează în purtaăorul de cuvânt al celor care doresc mai putina austeritate si mai multa crestere economica.
Dar Franta incearca mai ales sa obtina pentru ea insasi un termen suplimentar pentru a-si reduce deficitul public spre limita admisa de 3%, ceea ce nu risca sa i se intâmple anul acesta. Şomajul tinerilor
Confederatia Europeană a Sindicatelor îşi face auzită şi ea vocea şi spune că şomajul este o problemă majoră, mai ales somajul în rândul tinerilor.
Dar problema nu este noua si ea a mai fost dezbatuta la toate nivelele si de toate institutiile UE. SI in timpul lungii negocieri pentru bugetul viitor