Căminul Cultural din Sita Buzăului, în parteneriat cu Biblioteca comunală din Sita Buzăului, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Universitatea „Valahia” din Târgovişte, organizează o noua ediţie a programului cultural-artistic „Şezătoarea de la ţară”, adresată locuitorilor din zona Buzăului Ardelean, care va avea loc sâmbătă, de la ora 18.00, în sala Căminului Cultural al comunei Sita Buzăului.
Şezătorile reprezentau un prilej de întâlnire pentru tinerii şi bătrânii din lumea satelor şi îmbinau într-un mod plăcut lucrul (ţesutul, cusutul, torsul, strunjitul porumbului etc.), cu distracţia (poveşti, glume, muzică şi voie bună). Şezătoarea era de fapt o întâlnire comunitară ad-hoc (sătească), care avea loc în casa unuia sau a mai multor localnici şi avea un caracter lucrativ şi distractiv.
Şezătorile aveau loc de cele mai multe ori în serile zilelor lucrătoare, locul de desfăşurare fiind anunţat din timp de către gazdă (Hai cu lucrul diseară la mine!; Hai la şezătoare! etc.).
În zona Depresiunii Întorsura Buzăului aceste evenimente se desfăşurau în grupuri restrânse de 8-12 bătrâni şi copii. Numărul mic de participanţi se datora faptului că locuinţele tradiţionale ţărăneşti din zonă erau mici şi aveau două încăperi: camera de zi (folosită ca bucătărie şi dormitor) şi camera de la drum.
Şezătorile aveau loc de obicei în perioada rece a anului, după încheierea muncilor agicole la câmp, până de Crăciun şi Anul Nou. A doua perioadă a şezătorilor se desfăşura după Anul Nou şi până la Paşte, după care urma o perioadă de pauză, datorită faptului că odată cu venirea primăverii începeau muncile agricole, unde erau concentrate toate eforturile familiilor. Cu prilejul şezătorilor, în afară de lucrul obişnuit (cusutul, torsul etc.) erau povestite obiceiuri, ghicitori, zicale, proverbe, glume şi erau recitate poezii. Tot la şezătoare se cânta