Elevii consumă din ce în ce mai mult etnobotanice, arată Raportul ESPAD 2011 privind consumul de droguri în rândul populaţiei şcolare de 16 ani, realizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale, cu acordul părinţilor, şi care are la bază un studiu efectuat în perioada 2007 – 2011, a declarat pentru AGERPRES Sorin Oprea, şeful Agenţiei Naţionale Antidrog.
Rezultatele finale ale Raportului urmează a fi date integral publicităţii în următoarele săptămâni.
“Este o prevalenţă crescută în rândul elevilor de 16 ani pentru toate categoriile de droguri, în special pentru substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) – etnobotanicele”, a declarat Sorin Oprea.
Astfel, a crescut consumul substanţelor psihoactive la populaţia şcolarizată de 16 ani, prevalenţa fiind de 10% faţă de 5% în anul 2007, când a fost efectuat ultimul studiu, acesta făcându-se o dată la patru ani, a explicat şeful ANA.
Rezultatele studiului naţional din cadrul ESPAD 2011 plasează România între ultimele 10 state europene, ca nivel al prevalenţei consumului oricărui tip de drog ilicit – cel puţin o dată în viaţă în rândul elevilor de 16 ani, ţara noastră situându-se cu 8% sub media europeană înregistrată.
Pentru prima dată în cadrul studiilor ESPAD, se înregistrează un debut precoce al consumului de canabis/ haşiş în rândul elevelor de 16 ani din România. Din punct de vedere al distribuţiei pe sexe, România se află printre putinele state cuprinse în studiu care nu mai înregistrează diferenţe între fete şi băieţi în ceea ce priveşte prevalenţa consumului de canabis/ haşiş, atât de-a lungul vieţii (alături de Franţa), cât şi în ultima lună (alături de Federaţia Rusă şi Bulgaria).
În acelaşi timp, Raportul Naţional privind situaţia drogurilor pe anul 2012 evidenţiază un consum de stupefiante ridicat în rândul studenţilor, prevalenţa de-a lungul vieţii fiind de 23,