Lumea catolică are un nou Papă: e vorba de argentinianul Jorge Mario Bergoglio, care şi-a luat numele papal Francisc. Are 76 de ani, face parte din ordinul iezuiţilor şi este cunoscut pentru viaţa sa modestă. Lumea aşteaptă acum de la Suveranul Pontif curăţarea Bisericii Catolice, după toate scandalurile legate de pedofilie, de bani, de rigiditatea sistemului, uneori. Şi totuşi, Francisc, ca episcop de Buenos Aires, e cunoscut ca un prelat conservator.
Majoritatea şefilor de stat şi de guvern au salutat alegerea unui Papă din Lumea Nouă şi i-au transmis acestuia felicitările de rigoare. China, însă, care nu are relaţii diplomatice cu Vaticanul, a explicat că speră ca noul Suveran Pontif să adopte o atitudine suplă şi pragmatică. China a pus şi condiţii pentru a-şi normaliza relaţiile cu papalitatea: Papa Francisc trebuie să rupă relaţiile cu Taiwanul şi să nu intervină în afacerile interne ale Chinei.
Apoi, noul preşedinte venezuelean, Nicolas Maduro, a avut o reacţie ceva mai neobişnuită. El a explicat că Hugo Chavez a fost cel care a influenţat Conclavul dincolo de moarte. Rebelii sirieni i-au cerut noului lider catolic ajutorul faţă de violenţele comise de regimul Assad în Siria, mai ales că Jorge Mario Bergoglio este cunoscut ca un apărător al năpăstuiţilor.
Uniunea Europeană i-a urat un pontificat de durată, Angela Merkel i-a transmis că lumea întreagă, nu doar cea catolică, aşteaptă de la un Papă "o orientare, nu doar în ceea ce priveşte credinţa, ci şi în ceea ce priveşte pacea, dreptatea şi integritatea creaţiei".
Americanul Barack Obama i-a transmis urări călduroase primului Papă din Americi şi nu a uitat să menţioneze milioanele de hispanici din Statele Unite. Felicitări au venit şi de la preşedintele rus, Vladimir Putin şi de la Biserica Ortodoxă rusă. Felicitări de la Traian Băsescu
Din partea României, deocam