Guvernul olandez a ridicat gradul privind amenintarea terorista, declarandu-se ingrijorat de faptul ca foarte multi musulmani parasesc tara pentru a lupta in Siria, existand in acest sens o probabilitate foarte mare ca acestia sa se intoarca radicalizati, si sa propage jihadismul in sanul unei comunitati din ce in ce mai deschisa fundamentalismului islamic.
In acest sens, Dick Schoof, seful contraterorismuiui olandez, a declarat ca sansele punerii la cale a unui atac terorist impotriva Olandei au crescut, peste 100 de persoane parasind tara, in mod oficial, pentru a lua parte la revoltele din cadrul Primavarii Arabe.
"Cei care au plecat pentru a se alatura cauzei jihadiste pot suferi numeroase traume, se pot intoarce radicalizati si dispusi sa comita acte de violenta, ceea ce ii transforma indiscutabil intr-o amenintare la adresa securitatii noastre", a mai adaugat Schoof, citat de Hurriyet.
Anuntul este cu atat mai impotant cu cat vine cu mai putin de doua luni inaintea festivitatii in care, regina Beatrix va abdica pentru ca fiul sau, Printul Willem-Alexander sa urce pe tronul Tarilor de Jos.
Implicarea directa a musulmanilor europeni in conflictele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord a fost comentata si de catre autoritatile germane, ministrul de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, declarand miercuri, ca, in 2012, aproximativ 220 de persoane au parasit continentul european pentru a se alatura luptei din Siria.
Totodata acesta si-a exprimat ingrijorarea fata de miscarile salafiste din Germania, despre care a afirmat ca se afla intr-o "stare speciala de supraveghere", interzicand trei astfel de grupuri, ce militau pentru rasturnarea democratiei si inlocuirea acesteia cu legea musulmana Sharia.
Guvernul olandez a ridicat gradul privind amenintarea terorista, declarandu-se ingrij