Despăgubirea proprietarilor imobilelor preluate în mod abuziv din perioada comunismului este blocată de actualul Executiv, transmit reprezentanţii Forţei Civice Timiş. Aceştia cer Guvernului demararea, în cel mai scurt timp, a Cadastrului Naţional bazat pe tehnologie G.I.S.
În 13 octombrie 2010, C.E.D.O., nevoită juridic să dea câştig de cauză numeroaselor dosare privind restituirea proprietăţii în România, a transmis Statului român obligaţia să rezolve în termen de cel mult 18 luni problema retrocedării imobilelor naţionalizate sau confiscate abuziv– obligaţie ce presupune legiferarea respectării drepturilor fundamentale la proprietate şi instituirea unui mecanism funcţional de retrocedare şi compensare. În caz contrar, România riscă excluderea din Consiliul Europei. Termenul de 18 luni a fost prelungit, la cererea Guvernului României, până pe 7 aprilie 2013.
Partidul Forţa Civică a depus în 5 martie, la Senat, o propunere legislativă privind stabilirea şi plata despăgubirilor pentru proprietarii imobilelor preluate în mod abuziv de stat în perioada regimului comunist, între 6 martie 1945 şi 22 Decembrie 1989.
„În prezent, principalele instituţii ale Statului român care au în administrare terenuri agricole – A.D.S., păduri – R.N.P. Romsilva, respectiv locuinţe – R.A.-A.P.P.S. au în patrimoniu un număr important de proprietăţi pe care Statul le-a dobândit prin confiscare în timpul regimului comunist. Din datele furnizate de principalele asociaţii de proprietari din România au fost soluţionate, în sensul restituirii sau despăgubirii, mai puţin de jumătate din numărul total de notificări”, se arată în preambulul acestei propuneri legislative.
Guvernul, constrâns de termenul scurt pentru îndeplinirea acestei obligaţii, şi-a manifestat intenţia de a-şi asuma răspunderea în Parlament, dar pe un proiect de lege pe care Forţa