Deşi autorităţile dau asigurări că laptele de pe piaţă e bun pentru consum, efectele scandalului contaminării cu aflatoxină îşi spun cuvantul: doi din cinci români nu au mai cumpărat lapte în ultima săptămână. Iar lucrurile nu merg deloc bine: joi a fost emisă o nouă alertă alimentară după ce mici cu carne de cal au fost descoperiţi într-un hipermarket.
200 de kilograme de carne tocată etichetată drept vită, despre care se crede că ar fi de cal, a fost depistată într-un magazin din Bucureşti. Inspectorii sanitar-veterinari au prelevat probe iar intr-o saptamana se asteapta rezultatul analizelor. Un nou scandal in industria alimentara care nu face decat sa scada increderea cumparatorilor atat in produsele autohtone cat si in cele de import.
Scandalul laptelui contaminat cu aflatoxină a generat rapid neîncredere în rândul cumparatorilor români. Potrivit unui studiu realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations, 36% nu ştiu dacă laptele din magazine mai este sigur pentru consum, în timp ce 22% consideră că acesta nu este sigur. Doar 43% dintre repondenţi au în continuare încredere în laptele pe care îl găsesc în comerț, indica cercetarea.
Aproape 40% dintre persoanele chestionate spun că în ultima săptămână nu au mai cumpărat lapte, în timp ce 20% declara că au luat doar de la producători in care au încredere. La fel ca în cazul cărnii de cal greşit etichetate, tema laptelui contaminat a intrat pe agenda consumatorilor, 85% dintre repondenti spun că au discutat cu cei apropiați despre acest subiect.
Studiul mai arata ca reacția comerciantilor in acest scandal a fost prompta si eficienta. Au raspuns diverselor solicitari venite din partea consumatorilor si au oprit speculațiile făcute pe fondul comunicării precare a autorităților.
Intre timp, ANSVSA asigura ca laptele care se află pe piaţă este bun de consum, iar cantitatea cu aflatox