Consiliul Investitorilor Străini face din nou apel la Guvern să adopte o legislaţie corectă în domeniul achiziţiilor publice. CIS aminteşte Executivului că stă foarte prost la capitolul "absorbţia fondurilor europene" şi una din cauze este chiar legislaţia deficitară în domeniul achiziţiilor.
Sistemul actual al achiziţiilor publice a blocat sau chiar anulat mari lucrări de infrastructură şi riscă să supună România "unui risc major" de a pierde în continuare bani europeni de care are acum nevoie ca de aer, avertizează CIS.
Investitorii străini spun că perpetuarea problemelor poate fi împiedicată, dacă Guvernul va veni cu un proiect bine gândit, bazat pe un studiu de impact solid, care să identifice "hibele". Între acestea, investitorii străini au identificat deja câteva: cea mai mare problemă este că numărul constestaţiilor a rămas mare şi tocmai contestaţiile întârzie uneori până la anulare achiziţiile.
O altă problemă identificată este conflictul de interese în domeniul achiziţiilor, fiind recomandată dezvoltarea unor metodologii consistente care să ducă la depistarea acestora.
CIS nu omite nici birocraţia greoaie: practicile variază de la o instituţie la alta, unele nu au resurse, altele au oameni incompetenţi. În fine, Consiliul mai cere îmbunătăţirea platformei de achiziţii on-line, acţiuni mai eficiente ale statului pentru combaterea cartelurilor şi a practicilor anticoncurenţiale sau indexarea preţurilor din contractele a căror punere în practică întârzie din cauza statului român.
Doar în ultimele 12 luni, Guvernul Ungureanu şi apoi Cabinetul Ponta au venit cu mai multe variante de lege a achiziţiilor publice. La ultima, Bruxellesul a adus obiecţii şi actul normativ ar trebui modificat şi prezentat din nou de Executiv, astfel încât să se respecte observaţiile Comisiei Europene.
Consiliul Investitorilor Străini face din