Scriitorul mexican Juan Pablo Villallobos, care prezinta in aceste zile la Bucuresti cartea "Fiesta in Barlog", primul sau roman dintr-o trilogie critica despre Mexic, considera ca "umorul poate fi folosit ca un instrument de rezistenta impotriva realitatii si puterii de manipulare, care a fost folosita de guvernul mexican pentru mult timp".
"In roman m-am concentrat pe relatia dintre tata si fiu, care, in final, a condus catre tema traficului de droguri" spune Villalobos (Guadalajara, 1973), care a ales drept protagonist al romanului sau un copil care "poate spune lucrurilor pe nume din cauza inocentei sale".
"Intentia mea a fost sa vorbesc despre chestiuni sensibile sau incorecte politic, de la violenta sau trafic de droguri in Mexic pana la inocenta si cruzimea de care poate fi capabil un copil", spune el.
Micul Tochtli (iepure, in azteca), fiul lui Yolcaut (sarpe cu clopotei), traieste intr-o lume inchisa: o casa care aduna criminali, prostituate, politicieni corupti si un personaj curios, Mazatzin(cerb), meditatorul copilului.
"Copilul este pretentios, vrea un hipopotam pitic din Liberia. In Mexic, dupa cum bine se stie, traficantii de droguri obisnuiesc sa aiba gradini zoologice private", spune Villalobos, care a trait 8 ani in Barcelona si care acum locuieste in Brazilia.
Romancierul recunoaste accentul puternic din cartile sale asupra sferei politice, de vreme ce acestea reflecta realitatea politica, economica si sociala din Mexic dintr-o perspectiva intima, familiara.
Un aspect pe care Villalobos vrea sa-l sublinieze este comparatia intre violenta actuala din tara sa si violentele din trecut, facand referire la codurile de onoare ale samurailor japonezi, ghilotinele Revolutiei Franceze si violentele din timpul cuceririi spaniole a Mexicului.
Comparatia realizata reprezinta o