Recesiunea poate explica o parte din isteria creată în presa britanică şi germană cu privire la un posibil aflux al românilor şi bulgarilor după ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, însă există şi un puternic iz de rasism împotriva romilor, în condiţiile în care România găzduieşte cea mai mare comunitate de romi din Europa, comentează Tim Judah, corespondent şi autor al mai multor cărţi despre Balcani, într-un articol apărut joi pe site-ul Bloomberg.com.
În această săptămână, scrie Judah, "am luat un zbor low-cost aglomerat pe ruta Bucureşti-Paris şi niciunul dintre pasagerii români nu aducea cu hoardele urât mirositoare descrise de mass-media din Europa. Era un amestec normal de studenţi, de bărbaţi musculoşi care s-ar fi potrivit pe un şantier de construcţii, de turişti, de oameni cu cravate şi serviete şi de femei îmbrăcate elegant", scrie autorul pentru Bloomberg, citat de Agerpres.
Articolul străin este intitulat: "R vine de la romi, România şi rasism în dezbaterea europeană despre migraţie".
''Ce se întâmplă atunci?'', se întreabă Judah. Esenţa argumentului formulat de o parte a presei şi de politicienii din Marea Britanie şi Germania este că anul viitor, odată cu ridicarea restricţiilor existente pe piaţa muncii pentru românii şi bulgarii care lucrează în ţările Uniunii Europene, porţile se vor deschide afluxului de cetăţeni din aceste două ţări.
Presa susţine, de asemenea, că aceşti imigranţi se vor muta spre Vest doar pentru a abuza de sistemele de asistenţă socială, deşi în realitate nu există dovezi în sprijinul unor astfel de afirmaţii.
Citeşte şi: BBC: De ce are România o imagine atât de proastă?
Se pare că românii şi bulgarii, al căror număr este unul relativ mic în Marea Britanie, sunt folosiţi de către părţi ale mass-media în campania continuă anti-UE. În Germania, unde numărul de români şi bu